Noszvajon megmaradtak az ősi, hagyományos földalatti építészet formái, a dombházak, barlanglakások. Az elmúlt évszázadok folyamán az itt élő emberek a helyi tufakövek könnyebb faraghatóságát használva alakították ki hagyományos lakótereiket a felszínen hullámzó kőzetekben. 
Akkoriban egyre több nincstelen család költözött ki a barlangokba. 

A Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület 1997-ben a földalatti ’építészet’ emlékezetének megőrzésére a táj új életre keltését és egy alkotóműhely létrehozását kezdeményezte.
Tevékenységük négy alapterülete a képzőművészet, az oktatás, a meseterápia és a környezetvédelem. A tájépítészet, szobrászat mellett a zene, a festészet és az iparművészet változatos műfajai (nemezelés, üvegművesség, kerámia stb), valamint a helyi hagyományos kézműves mesterségek (bor,- kőkultúra, mogyoróvessző-fonás) közötti átjárások sokszínűen gazdagítják az alkotótelep munkáját.
A symposionok alkalmával a látogatók is betekinthetnek az alkotás folyamatába. A művésztelep résztvevői rendszeresen tartanak nekik kultúrtörténeti előadásokat a földalatti építészetről – a barlanglakások kialakulásáról, a táj tradicionális életformájáról -, valamint saját barlangalakító művészeti tevékenységükről, és az archaikus tevékenységek megőrzésével, oktatásával  útmutatást nyújtanak számukra a hagyományos mesterségek, kézműves technikák  újjáélesztéséhez.